ΜΠΑ!!! (9)
Ξανά στο καπηλειό των Καλικατζαραίων Γαστρονόμων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ
Όπου -όλως παραδόξως- σε κάθε δράση αντιστοιχεί μια αντίδραση
Στη σάλα της Ταβέρνας των Αποδομημένων Ελπίδων έχουν απομείνει πλέον μόνον ο Λιμοκτονώχ και o Μακιαβέλιος Εξ Ουσίας. Οι δύο υψηλόβαθμοι παλαιοδαίμονες είναι καθισμένοι σ’ ένα τραπέζι κοντά στην τζαμαρία των παραθύρων και κουβεντιάζουν χαμηλόφωνα.
Οι παρδαλές κουρτίνες με τα ζωντανά κρόσσια είναι τώρα τραβηγμένες στις άκρες επιτρέποντας πανοραμική θέα στα πέριξ.
Έξω, η μακρινή θυελλώδης μαυρίλα έχει μετατραπεί σ’ ένα τεράστιο σκούρο μελιτζανί σύννεφο κι αυτό έχει εγκαταλείψει τον τεθλασμένο ορίζοντα και έχει φτάσει πλέον πάνω απ’ την περιοχή του Συνεδριακού Απόκεντρου.
Τώρα μαστιγώνει την αποφορόσφαιρα με αλλεπάλληλες βροντώδεις κίτρινες και βιολετιές εκκενώσεις φωτός, ήχων και οσμών, ερμηνεύοντας με αμφίβολη επιτυχία το έργο «Παραφυσική Καταιγίδα προς Τέρψιν των Κινδυνολάγνων Συνέδρων», ένα κλασσικό αριστούργημα εικόνας, ήχου και μπόχας.
Πάνω στο τραπέζι των δύο Παλαιοδαιμόνων, έχει πάρει θέση ο περίφημος Ψιτ ψιτ, ο γάτος που ενδημεί στην Ταβέρνα των Αποδομημένων παρενοχλώντας συστηματικά τους θαμώνες.
Ξαφνικά, το αιλουροειδές τεντώνει τα έξι του πόδια, καμπουριάζει, ανατριχιάζει, ισιώνει τις εφτά ουρές του σαν βεντάλια και ρίχνει ένα άγριο νιαουρητό προς την πλευρά του μαυριδερού νέφους.
Ο Λιμ τεντώνει το νυχοφόρο άνω άκρο του και ξύνει αφηρημένα την καμπουριασμένη πλάτη του εξάποδου εξαποδώγατου. Ο Ψιτ ψιτ φαίνεται να ηρεμεί κάπως, κουλουριάζεται και πάλι πάνω στο τραπέζι κι αρχίζει να ονειροπολεί μια κόλαση όπου θα διαφεντεύουν οι γάτοι και θα αφθονούν τα ποντίκια, ιδιαίτερα τα καλωδιωμένα υπολογιστικά ποντίκια που είναι, ανέκαθεν, η αδυναμία του.
Οι δύο παλαιοδαίμονες μοιάζουν τώρα λιγότερο άνετοι απ’ ότι προηγουμένως, όταν προσπαθούσαν να πείσουν τους οπαδούς τους ότι οι ανησυχίες για την ανυπακοή των νέων είναι απολύτως αβάσιμες.
«Πες μου τα αναλυτικά. Θέλω μία ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης», λέει κοφτά ο Μεγαδιάτανος στον υπεύθυνο για την εσωτερική ασφάλεια του δαιμονικού καθεστώτος.
«Η αλήθεια είναι αξιοκατάκριτε συνδαίμονα», απαντά ο Μακιαβέλιος, «ότι μεμονωμένα κρούσματα ανυπακοής των νέων έχουν εκδηλωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τελευταία έχουν πολλαπλασιαστεί ανησυχητικά.
Τώρα, όσον αφορά στην τακτική τους, όλα δείχνουν ότι ακολουθούν περισσότερο μια τακτική μεμονωμένων απειθαρχιών παρά μιας ανοιχτής ανταρσίας.
Για να στα κάνω λιανά, εκεί όπου κρίνουν ότι τους συμφέρει εφαρμόζουν τις νεωτεριστικές μεθόδους τους, οι οποίες ομολογουμένως έχουν αρκετή επιτυχία στις μεταβιομηχανικές ζώνες. Αλλού πάλι αρκούνται να κάνουν την πάπια, ενώ αλλού μας το παίζουν δαιμονικά υστερόβουλοι και επιδεικνύοντας ένα σπάνιο δείγμα θράσους, κάνουν τάχατες ότι στέλνουν αποστολές βοηθείας στα θύματα των δικών μας παραδοσιακών καταστροφών.
Αντίθετα όμως απ’ ότι λέγαμε πριν λίγο στους δικούς μας, αυτή η τακτική που αποφεύγει την απευθείας αμφισβήτηση της υπάρχουσας δαιμονικής τάξης και των πάγιων αρχών της διαβολοκοινωνίας μας, είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα επικίνδυνη. Πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε ανοιχτή και δηλωμένη ανταρσία.
Διότι, μ’ αυτόν το τρόπο αλλοιώνουν στην ουσία τη δομή της διαβολικής μας εξουσίας, χωρίς όμως να μας δίνουν την ευκαιρία, τη λαβή και το πρόσχημα για να τους κόψουμε τον τσαμπουκά μαζί με την ουρά, καθώς κι ολίγο από το κόλον.
Επιπλέον, και αυτό είναι το κατ’ εξοχήν επικίνδυνο, δημιουργούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις που μπορεί να επιφέρουν ακόμη και απρόβλεπτες αντιδράσεις των Αποπάνω».
«Λοιπόν; Τι κάνουν οι υπηρεσίες σου Μακιαβέλιε για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση; Θέλω συγκεκριμένο απολογισμό ενεργειών και όχι τις γενικότητες που λέγαμε στα παιδιά προηγουμένως για να τα καθησυχάσουμε».
«Έχω πάρει ορισμένες πρωτοβουλίες Μεγαδιάτανε που νομίζω ότι θα αποδώσουν. Προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτα απ’ όλα τους έχω υπό στενή παρακολούθηση. Αυτοί νομίζουν ότι είναι οι μόνοι που εκτιμούν την αξία της συλλογής πληροφοριών και ξεχνούν ότι το άλφα βήτα της επικοινωνιολογίας εγώ τους το δίδαξα.
Τέλος (των) πάντων, που λένε κι εκείνοι, έχω αναθέσει στον εξειδικευμένο ωτακουστή πράκτορά μου, τον Αυτιά, να τους έχει από κοντά. Και προπαντός την ηγετική τους ομάδα».
«Τον Αυτιά; Δεν τον θυμάμαι. Α! Μήπως είναι εκείνος ο γραφικός και ασήμαντος δαιμονάκος με το με το στηθοσκόπιο στο στήθος; Μα αυτός παραείναι αναχρονιστικός βρε παιδί μου. Δεν νομίζεις ότι θα τον πάρουν χαμπάρι και θα τον εξουδετερώσουν αμέσως;»
«Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Ο Αυτιάς είναι όντως φαινομενικά ασήμαντος με αποτέλεσμα να μην τον προσέχει κανένας. Αυτό άλλωστε είναι το μεγάλο ατού και το κυριότερο προσόν κάθε μυστικού πράκτορα. Να φαίνεται τόσο ασήμαντος ώστε να μην φαίνεται καθόλου!
Μη κοιτάς που μερικές μυστικές υπηρεσίες για λόγους αποκλειστικά δημοσίων σχέσεων διαδίδουν διάφορα παραπλανητικά, ότι τάχα οι δικοί τους χαφιέδες είναι ωραίοι και γκόμενοι και τσαμπουκάδες. Αν ήταν τέτοιοι δε θα φτούραγαν καθόλου στο επάγγελμα και η πιάτσα θα τους ξεπέταγε στο άψε σβήσε. Άσε που αν ήταν τόσο γκόμενοι, αντί να τζεημσ-μποντίζουν θα βρίσκανε καμιά άλλη δουλειά λιγότερο επικίνδυνη και πιο δημοφιλή.
Αλλά ας είναι καλά οι δημόσιες σχέσεις, Πανπονηρότατε. Αυτός ο τομέας άσκησης εξουσίας που εμείς τον παραμελήσαμε κάπως.
Την σήμερον ημέρα, άμα έχεις καλές δημόσιες σχέσεις ή, ακόμα καλύτερα, μια αποτελεσματική πολιτισμική βιομηχανία, μπορείς να κάνεις τον κάθε ιδιωτικό μπάτσο ¨ήρωα¨, τον κάθε χαφιέ ¨πρότυπο προς μίμηση¨, τον κάθε κατάσκοπο ¨μοντέλο καλής συμπεριφοράς¨, το κάθε σπαστικό μοντέλο ¨υπόδειγμα γυναίκας¨, ή ακόμα και να βαφτίσεις τον κάθε ανεγκέφαλο εκτελεστή εντολών ¨Σούπερμαν!¨ Άσε που μπορείς να πάρεις έναν ασπόνδυλο παιδεραστή αοιδό και να τον πλασάρεις για καταναλωτικό πρότυπο των πιτσιρικάδων.
Εμείς τα αμελήσαμε κάπως αυτά, όμως σε κάτι τέτοια κόλπα οι φιόγκοι οι μικροί έχουν γίνει ξεφτέρια.
Πάντως να μην ανησυχείς για τον Αυτιά. Αυτός είναι πραγματικός επαγγελματίας, άρα αόρατος και ικανός στη δουλειά του. Αυτόν θα τον πάρουν χαμπάρι μόνο αν πέσουν απάνω του εντελώς τυχαία. Αλλά και γι αυτήν την περίπτωση τον έχω προμηθεύσει με τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να τα βγάλει πέρα με τον καλύτερο τρόπο».
«Δηλαδή;», ζητάει λεπτομέρειες ο Μέγαδιάτανος.
«Δηλαδή αγιασμοπίστολο των 45 ευχών και λιβανοβομβίδες περιμετρικής διασποράς και ανατρεπόμενης ικετευτικής κατάρρευσης!»
Μισητέ μου Μακιαβέλιε οφείλω να ομολογήσω ότι κάθε μέρα με εκπλήττεις και περισσότερο. Αγιασμοπίστολο και λιβανοβομβίδες! Μα που τα βρήκες αθεόφοβε; Βρε μπας κι έχεις τίποτα επαφές και με τους Αποπάνω που εγώ τις αγνοώ; Γιατί από σένα όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς!».
«Όχι, βέβαια. Για την ώρα τουλάχιστον δεν νομίζω ότι θα πρέπει να καταφύγουμε σε τέτοιες απεγνωσμένες κινήσεις. Αν και φοβάμαι ότι, αν η κατάσταση εκτραχυνθεί, ίσως χρειαστεί να γίνει ακόμα κι αυτό».
Ο Μακ αναστέναζει και συνέχιζει. «Κοίτα Μεγαδιάτανε, πρόκειται για ένα σχετικά απλό ξόρκι που το επινόησα όταν ήμουν ακόμη στον άνω κάτω κόσμο των κοινών θνητών. Το ξόρκι αυτό λέγεται ΣΑΜ ήτοι «ο Σκοπός Αγιάζει τα Μέσα» και αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό στην κατασκευή εργαλείων και όπλων με συστατικά αγιοσύνης.
Η συνταγή έχει ως εξής: Παίρνουμε έναν κοινό όπλο από τα δικά μας: μια διαβολή, μια υποβολή ή, αν χρειάζεται, μια σφεντόνα, ένα μπαζούκας, έναν εκτοξευτήρα πυραύλων, μια πυρηνική κεφαλή, ένα γιαταγάνι, αδιάφορο, και το εμβαπτίζουμε σε ένα Σκοπό ει δυνατόν γενικότερα αποδεκτό, όπως ας πούμε ¨ελευθερία¨, ¨αδελφότητα¨, ¨ισότητα¨, ¨παραγωγικότητα¨, ¨εκσυγχρονισμό¨, ή άλλο ανάλογο. Μετά το αφήνουμε να μουλιάσει καλά για κανα δύο χρονοκλάσματα.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε στο τηγάνι μερικά συνοθυλεύματα από έτοιμες φράσεις, συνθήματα και κοινοτοπίες αποβλακωτικής εμβέλειας και όταν έρθουν και δέσουν τα βάζουμε στο καζάνι μαζί με το Σκοπό και το όπλο. Ως καταλύτη προσθέτουμε λόγους πειστικούς και αποχαυνωτικούς και περιχύνουμε το όλον με ολίγη από ιστορική λήθη ή άγνοια.
Αυτό είναι! Μετά από μια σύντομη περίοδο που δεν ξεπερνάει τα τρία τέρμινα, το όπλο είναι «εξαγιασμένο» και έτοιμο για χρήση.
«Εξαγιασμός μαϊμου, δηλαδή!», ανακουφίζεται ο Μεγαδιάτανος.
«Δεν είναι βέβαια ρομφαία. Λειτουργεί όμως σαν το ορίτζιναλ. Ή σχεδόν».
«Έτσι λοιπόν. Πρέπει να παραδεχτώ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι δαιμονικές ικανότητες των θνητών είναι πραγματικά απρόσμενες!».
«Ναι, είναι γεγονός ότι έχουμε προοδεύσει κάπως στα δαιμονικά και τα παρόμοια», παραδέχεται σεμνά ο Μακιαβέλιος. «Άλλωστε, θα ξέρεις πιστεύω, ότι ορισμένοι επίγειοι υποστηρίζουν ότι οι δαίμονες είναι δημιουργήματα των Τετελεσμένων και ότι, εν πάση περιπτώσει, τα θνητά όντα φέρουν τους δαίμονες μέσα τους και διαθέτουν, τόσο δαιμονικό ένστικτο, όσο και δαιμονικές εμπνεύσεις».
«Υπερβολές. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι τους έχεις υπό στενή παρακολούθηση».
«Βεβαίως. Και πρέπει να σου πω ότι τον τελευταίο καιρό, όχι μόνον έχουν γίνει περισσότερο προκλητικοί, αλλά και έχουν σχεδόν πάψει να κρύβονται».
«Μπορούμε λοιπόν να είμαστε ήσυχοι ότι αν αποφασίσουν να κινηθούν θα το μάθουμε αμέσως;»
«Μέσα σε λίγες χρονοεκλάμψεις».
«Εντάξει. Για πες μου τώρα τι άλλο μέτρο έχεις πάρει;»
«Η δεύτερη ενέργειά μου είχε ως στόχο να τους υποχρεώσει να πάψουν να το παίζουν άτακτα παιδιά και να αποκαλύψει τις πραγματικές επαναστατικές τους προθέσεις.
«Δηλαδή;»
«Όπως σου ’λεγα και προηγουμένως Πολυβλάσφημε, η σημερινή τους τακτική είναι χειρότερη από μια κανονική ανταρσία. Γιατί μια κανονική ανταρσία έχουμε πολλούς τρόπους να την αντιμετωπίσουμε.
Αυτοί, αντίθετα, κρύβουν τους απώτερους στόχους τους και όταν τους προκαλούμε να πάρουν θέση σφυρίζουν αδιάφορα. Αν όμως τους καταφέρουμε να εκδηλωθούν ανοικτά, τότε μπορούμε να τους σπάσουμε τα παΐδια από μόνοι μας ή να τους καταγγείλουμε στη δαιμονική πλέμπα ή να επικαλεστούμε την Αρχική Σύμβαση ή ακόμη και να ζητήσουμε -αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα- και τη μεσολάβηση των Αποπάνω οι οποίοι, ως γνωστόν, έχουν μια μονομανία με την πιστή τήρηση των συμφωνιών και των συμβάσεων.
«Λοιπόν τι έκανες;»
«Θα σου πω: πρώτα απ’ όλα φρόντισα…» Ο Μακ σταματάει και ρίχνει μια ερωτηματική ματιά στον Εξαποδώγατο που κοιμάται γουργουρίζοντας στο τραπέζι. Ο Ψιτ ψιτ έχει αλλάξει πλευρό, ενώ η τέταρτη (η μεσαία) από τις επτά ουρές του έχει ανασηκωθεί και δείχνει ως βέλος προς την είσοδο της αίθουσας.
Πράγματι, η εξώπορτα της Ταβέρνας των Αποδομημένων Ελπίδων έχει ανοίξει σχεδόν αθόρυβα και στη σάλα έχει μπει ένα ασήμαντο ον, το οποίο για να το περιγράψουμε επακριβώς θα πρέπει να πούμε πως είναι κάπως έτσι, ή περίπου, και το οποίο προχωράει προς τους δύο Μεγαλο-παλαιοδαιμόνες και στέκεται επιφυλακτικά σε μια κάποια απόσταση από το τραπέζι τους, χωρίς να πει κουβέντα.
«Α! Κατά φωνή», λέει ο Εξ Ουσίας. «Τι συμβαίνει Αυτιά; Έχουμε κάτι το νεότερο;».
«Έχουμε εξελίξεις αφεντικό».
«Λέγε».
Ο Αυτιάς ρίχνει μια λοξή ματιά προς τον Αφέντη Λιμοκτονώχ, αλλά πριν αυτός ο τελευταίος προλάβει να αντιδράσει, παρεμβαίνει ο Μακιαβέλιος.
«Εντάξει», λέει. «Είπαμε να ’σαι διακριτικός, αλλά αυτό δεν αφορά βέβαια τον Μεγαδιάτανο. Μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα. Ξέρνα τα όλα!»
Ο Αυτιάς παίρνει βαθιά ανάσα και με την ακρίβεια και τη λακωνικότητα των πραγματικών επαγγελματιών περιγράφει τα όσα διαδραματίστηκαν στο σκοτεινό θάλαμο των παρασκηνίων, ως τη στιγμή που για λόγους ανωτέρας βίας και ανάγκης (του Μισθοφόρ) αναγκάστηκε, όχι μόνο να διακόψει την ακρόαση, αλλά και να χρησιμοποιήσει τον έξτρα οπλισμό του για να τον εξουδετερώσει.
Ο Λιμοκτονώχ παρακολουθεί όλο και πιο συννεφιασμένος τον (μάτια πλάνα και αυτιά αεροπλάνα) πράκτορα του Μακ, καθώς περιγράφει πώς οι Μπούληδες καταχώρησαν στη νεοδιαβολική τους συσκευή καινούργια στοιχεία τα οποία προέρχονται από κάποιο κτίσμα που ανακάλυψαν οι πράκτορές τους στον άνω κάτω κόσμο των κοινών θνητών και πως με βάση αυτά τα στοιχεία το δαιμονιώδες μηχάνημά τους αποφάνθηκε ότι η πρώτη ΜΠΑ! ήταν άκυρη και ότι επομένως μια δεύτερη ανταρσία είχε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας!
Ο Μακιαβέλιος, αντίθετα, δεν μοιάζει να συγκινείται ιδιαίτερα.
«Ώστε έτσι;» κραυγάζει θυμωμένα ο Μεγαδιάτανος. «Το ’ξερα ότι η ιδεολογία αυτών των εκσυγχρονισμένων περιστρέφεται γύρω από το πράγμα τους και ότι τους αρέσουν οι σεξο-ιστορίες γιατί από πραγματικό μπες- βγες δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία, αλλά όχι και να ξεθάβουν τάχατες παλιές δικές μας σεξο-αμαρτίες για να βρουν πρόσχημα να υλοποιήσουν τα ανατρεπτικά τους σχέδια!»
Ο Μακιαβέλιος γελάει μακιαβελικά: «Χα, χα, χα!»,
Ο Μεγαδιάτανος γυρίζει και τον κοιτάζει, τόσο ερωτηματικά, όσο και οργισμένα.
«Τι τρέχει με ’σένα Μηχανοραφημένε; Που το βρίσκεις το αστείο; Αυτοί ανακάλυψαν το πρόσχημα για να πείσουν τις μάζες ότι μια ανταρσία είναι εφικτή και εσύ, αντί να μπεις αυτομάτως σε κατάσταση συναγερμού, το ρίχνεις στα χάχανα;»
«Να με συγχωρεί η απαισιότητά σου Μεγαδιάτανε, αλλά γελάω γιατί τα καλόπαιδα πέσανε ολοσούμπιτα στην παγίδα!»
«Τι;»
«Τι; Μα τι λέγαμε τόση ώρα; Δεν λέγαμε ότι εκείνο που πρέπει να επιδιώξουμε, εκείνο που μας συμφέρει, εκείνο που θα δώσει τέλος σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, είναι να τους αναγκάσουμε να βγούνε στα φόρα και να πάψουν να το παίζουν διεκδικητές της εξουσίας ύπουλα και ανεύθυνα;»
«Εσύ το ’λεγες…»
«Και βέβαια. Και ετοιμαζόμουνα να σου εξηγήσω ότι η δεύτερη σειρά ενεργειών μου αποσκοπούσε ακριβώς σ’ αυτό. Να τους εξαναγκάσω να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους κι αν είναι δυνατό να τους κάνω να παραβιάσουν ανοικτά την Αρχική Σύμβαση.
Πάνω σ’ αυτό το θέμα προβληματίστηκα μέχρι, θα έλεγα, εξαντλήσεως. Χρειάστηκε να ψάξω όλη τη σχετική βιβλιογραφία εγκεκριμένη και απόκρυφη για να βρω μια καλή ιδέα.
Έπρεπε να είναι κάτι που να μην το ακούνε για πρώτη φορά, αλλά που να τους το σερβίρω με τέτοιο τρόπο που τώρα να το χάψουν κανονικά.
Βρήκα λοιπόν ότι παλιότερα κάποιος τύπος ονόματι Ενώχ είχε αρχίσει να διαδίδει, όλως κακοβούλως και στη ζούλα, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη Μεγάλη Παλαιά Ανταρσία! και να πετάει σπόντες ότι ή αιτία της Αποπομπής ήταν κάτι παλιά σκάνδαλα στα οποία ήταν τάχατε ανακατεμένοι μερικοί ξελιγωμένοι παλαιοδαίμονες δικοί μας και τα πρώτα θηλυκά όντα του άνω κάτω κόσμου.
Μόλις το διάβασα άναψε αμέσως μέσα μου η καυτερή σπίθα της οξείας έμπνευσης. Συνεννοήθηκα λοιπόν αυτοχρήμα με κάποιους πράκτορές μου στον Άνω Κάτω Κόσμο και ετοίμασα το σκηνικό: Ένας παμπάλαιος ναός που έτσι αλλιώς είναι θαμμένος κάτω από ένα λόφο, ένας ζαβός αγαθιάρης οδηγός φαγάνας που έτσι κι αλλιώς είχε πρόβλημα, μερικές επιγραφές στα μάρμαρα κατάλληλα διατυπωμένες και το δόλωμα ήταν έτοιμο. Δεν είχα παρά να περιμένω τους χάνους. Και να που δεν άργησαν να τσιμπήσουν!
Η φωνή του Λιμοκτονώχ περιείχε μια απρόσμενη ένταση: «Θες δηλαδή να πεις ότι εσύ και οι υπηρεσίες σου βρίσκεστε πίσω από όλη αυτήν την ιστορία; Κι ότι οι φιόγκοι ξεσηκώνονται επειδή εσύ τους υπέβαλες την ιδέα ότι μπορούν πραγματικά να κάνουν μια δεύτερη ΜΠΑ!;»
«Όπως το είπες Μεγαδιάτανε. Και θα πρότεινα να τους αφήσουμε στην αρχή λίγο λάσκα, να εκτεθούν για τα καλά και μετά, αφού εξηγήσουμε στις μάζες ότι εδώ πρόκειται για μια λίαν επικίνδυνη παραβίαση της Αρχικής Σύμβασης, τους πετσοκόβουμε με μια γερή δόση συμπυκνωμένο παλιό καλό πυρ. Να δεις που θα τους βάλουμε στη θέση τους και δε θα κουνηθεί κώνωψ να τους υπερασπιστεί».
Η έκφραση του Λιμοκτονώχ εξακολουθεί να είναι τεντωμένη. Ξαφνικά δίνει μια στον εξάποδο Ψιτ ψιτ και τον ξαποστέλνει στην άλλη άκρη της σάλας. Εκεί ο εξαποδώγατος αφού αποκαθιστά την ισορροπία επί των δύο κάτω-κάτω άκρων του, κατευθύνεται κατευθείαν στην κουζίνα και λέει στους καλικαντζαραίους να του ετοιμάσουν μια διπλή δόση Αγλέουρα για το αφεντικό του. Μετά παίρνει και το μπουκάλι, το βάζει σε ένα ροκ δίσκο και το φέρνει με περισσή γατίσια αιδημοσύνη στον Μεγαδιάτανο.
Αυτός αφού καταπίνει ταυτοχρόνως το περιεχόμενο και τα δοχεία, ξαναξαποστέλνει τον Ψιτ ψιτ στη κουζίνα για την επανάληψη. Μετά γυρίζει προς τον Μακ. Ο τόνος του δείχνει ότι κάθε άλλο παρά συμμερίζεται την στρατηγική αισιοδοξία του Μηχανοραφημένου. Ωστόσο παρατηρεί:
«Η τακτική μας θα εξαρτηθεί από τη δική τους. Γι αυτό είναι βασικό να μάθουμε τις αμέσως επόμενες κινήσεις τους»
«Αν μου επιτρέπεται…» ακούγεται μια φωνή από κάπου εκεί.
«Εδώ είσαι ακόμα εσύ;» αγριεύει ο Λιμοκτονώχ καθώς διαπιστώνει ότι ο Αφτιάς εξακολουθεί να είναι παρών αν και εκ πρώτης όψεως δε φαίνεται τίποτα.
«Λέγε», λέει ο Μακιαβέλιος που άρχιζει να ψυλλιάζεται ότι κάτι δεν πάει ακριβώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του.
«Μετά που εξουδετέρωσα τον καλαμαρά, αυτός σύρθηκε πάλι μέσα στην αίθουσα όπου ήταν μαζεμένοι οι μικροί. Επειδή δεν είδα να υπάρχει άλλη φρουρά ξαναγύρισα κι εγώ στη θέση μου και παρακολούθησα τη συνεδρίαση ως το τέλος».
«Λοιπόν;» ρωτούν ταυτοχρόνως και με μια φωνή οι δύο παλαιοδαίμονες.
«Λοιπόν αποφάσισαν, προτού κηρύξουν επίσημα την Ανταρσία και προκειμένου να πείσουν τα δαιμόνια της βάσης ότι όντως διαθέτουν επαρκές καταστροφικό δυναμικό, να φροντίσουν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό που ονομάζουν ¨πραγματικό και προγραμματικό καθήκον του ανήσυχου γένους των δαιμόνων¨ και το οποίο εσείς οι παλιοί γραφειοκράτες αγνοείτε εσκεμμένα και επίτηδες: δηλαδή το οριστικό τέλος των ¨Χα¨ Σάπιενς»
«Τόμπολα!!!» κραυγάζει ο Μακιαβέλιος καθώς συνειδητοποιεί ότι η αντίδραση των εκσυγχρονισμένων είναι κάτι παραπάνω από αυτά που είχε προβλέψει και ότι η ανταρσία στην οποία στόχευε η προβοκάτσιά του θα συνοδευόταν από καταστροφικές ενέργειες με μη ελεγχόμενες προεκτάσεις.
Ο Λιμοκτονώχ σηκώνεται όρθιος: «Το ’ξερα εγώ ότι κάπου κολλάει το πράγμα», ξεφυσάει κι αρχίζει να βηματίζει νευρικά πάνω κάτω.
Ο Μακ μένει για λίγο σκεπτικός κουνώντας το κεφάλι του πέρα δώθε προκειμένου να αερίσει και να ανανεώσει τις σκέψεις του. Η φούντα του αναγεννησιακού του σκούφου κουνιέται επίσης πέρα δώθε δίκην εκκρεμούς υποθέσεως.
«Πάντως δεν παύουν να ετοιμάζουν ανταρσία και επομένως να παραβιάζουν την Αρχική Σύμβαση», καταλήγει. «Μπορούμε πάντα να τους καταγγείλουμε και να τους εξουδετερώσουμε προτού προλάβουν και κάνουν την ηλιθιότητα που σχεδιάζουν».
«Την Αρχική Σύμβαση, ε!» κάνει παραζαλισμένος ο Λιμ. «Και ποιος ξέρει τι λέει η Αρχική Σύμβαση; Εγώ πάντως το έχω μισοξεχάσει.»
«Μα πώς;! Όλοι ξέρουν πως η Αρχική Σύμβαση επιτρέπει μία και μόνο μία Μεγάλη Ανταρσία, και αυτήν την κάνατε εσείς τον καιρό που τα βάλατε με τους Αποπάνω και τα λοιπά και τα λοιπά…»
«Είσαι σίγουρος;»
«Για το αν κάνατε ανταρσία ή αν πηδηθήκατε με τα φουστανοφόρα όντα;»
«Ναι, για αυτό. Γιατί εγώ όσο κι αν προσπαθώ να θυμηθώ δεν τα καταφέρνω. Την κάναμε τελικά αυτή την ανταρσία ή μας έπιασαν κότσο το καμπυλόγραμμα όντα ή μήπως πάλι όλα ήταν σε ένα πρόγραμμα του οποίου η σκοπιμότητα μου διαφεύγει εντελώς; Δεν θυμάμαι πανάθεμά με», εξομολογείται ο Μεγαδιάτανος Λιμοκτονώχ και καταρρέει εξουθενωμένος στην καρέκλα του.
Κάτω κάτω Κόσμος, κεντρικές περιοχές
ΚEΦΑΛΑIO ΛΑΚΩΝΙΚΟ
Όπου ο Λιμοκτονώχ και ο Μακιαβέλιος Εξ Ουσίας προκειμένου να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που βασανίζουν τους Παλαιοδαίμονες, αποφασίζουν να κατευθυνθούν προς τα ακραία όρια της δαιμονικής επικράτειας, περιοχή αποτρόπαια μεν, πλην όμως τελούσα υπό τουριστική ανάπτυξη.
Όταν συνήλθαν κάπως από το σοκ που τους προκάλεσε η είδηση ότι οι ανυπόμονοι και σπασίκλες νεοδαίμονες αποφάσισαν να προχωρήσουν επειγόντως και αυτοβούλως στην καταστροφή του ανθρώπινου είδους, ο Λιμοκτονώχ και ο Μακιαβέλιος, προκειμένου να αποφύγουν το ταμείο ανεργίας, είπαν να αντιδράσουν με το μόνο τρόπο που τους απόμενε.
Δηλαδή, και για να είμαστε ακριβέστεροι, ο μεν Μακιαβέλιος πρότεινε να κατευθυνθούν προς τη συνοριακή ζώνη όπου οι νομοθεσίες ήσαν από ελαστικές έως ανύπαρκτες και τα τυχερά παιχνίδια ανεκτά και να κοιτάξουν μήπως και καταφέρουν να εξασφαλίσουν κανένα επωφελή χρησμό, ο δε Λιμοκτονώχ αποδέχτηκε την ιδέα, ελλείψει άλλης καλύτερης.
Παραθέτουμε εδώ χαρακτηριστικό απόσπασμα από την κατάληξη της συνομιλίας μεταξύ του Μεγαδιάτανου Λιμοκτονώχ και του Μακιαβέλιου Εξ Ουσία:
Μακιαβέλιος: Λοιπόν Κακοσμηότατε;
Λιμοκτονώχ: Έστω! Ας γίνει κι αυτό![1],[2].
(συνεχίζεται…)
[1] Ακριβώς έτσι!
[2] Ακόμα μια φορά ο Ανώνυμος Ένας ξαφνιάζει με την λιτότητα του απλανούς ύφους του και την έκδηλη απαρέσκειά του για τα μακρά πλάνα. Μίμης Δανικός (Αγύριστος)
Σχολιάστε