Βασίλης Νόττας: Το Ιστολογοφόρο

Κοινωνία, Επικοινωνία, Φαντασία και άλλα

Εξομολογήσεις

Posted by vnottas στο 8 Ιουλίου, 2007

Θα μπορούσα να ονομάσω ένα τμήμα του παρόντος ιστολόγιου ως: οι περιπέτειες ενός (ηλικιακά) προχωρημένου, αλλά (ακριβώς λόγω ηλικίας) ιντερνετικά αρχάριου, επίδοξου ιστοκαταγραφέα, καθώς περιδιαβαίνει, πλήρης επιστημονικής (αλλά και ανθρώπινης) περιέργειας, τα μυστηριώδη πελάγη της διαδικτυακής επικοινωνίας.

Οι πρώτες δυσκολίες και απορίες σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα αφορούν το ίδιο το μεταφορικό μέσο, τα κόλπα και τις δυνατότητες του. Ας πούμε πάντως  ότι ένα μέρος από αυτές τις δυσκολίες ξεπεράστηκαν, η καθέλκυση έγινε, άλλες μικροδυσκολίες και μπερδέματα ευελπιστώ ότι θα λυθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Για παράδειγμα, θα προσέξατε ότι με τις εικόνες καθαρίσαμε και, παρά το ότι πρέπει να εκλεπτυνθεί ο έλεγχος μεγέθους, οι πρώτες εικονογραφήσεις εμφανίστηκαν στο κατάστρωμα.

Τώρα ήρθε η ώρα των συνδέσμων. Επιτέλους ανακάλυψα τον τρόπο (εντάξει, δεν ήταν δα και τόσο δύσκολο) να προσθέτεις στην σελίδα ηλεκτρονικές παραπομπές. Παράλληλα, κόβοντας διερευνητικές βόλτες στην μπλογκόσφαιρα παρατήρησα ότι αποτελεί μέρος της ¨ετικέτας¨ να συμπεριλαμβάνονται στα ιστολόγια σύνδεσμοι με φιλικούς ή χρήσιμους τόπους.

Έτσι άρχισα την παράθεση των πρώτων ¨επαφών¨: με τον Νίκο τον Κλειτσίκα που μου έκανε ποδαρικό στο Μπλόγκ, καθώς έστειλε το πρώτο σχόλιο-μήνυμα, το σύνδεσμο με τη νήσο της Λαπούτα από όπου έλαβα το πρώτο μήνυμα από μη προσωπικά γνωστό αποστολέα, τον σύνδεσμο με τη νήσο του ΙΦ και τον Κόμη του Μοντεχρίστο για τον οποίο το μόνο που ξέρω είναι πώς είναι ή έχει διατελέσει φοιτητής μου, και, τέλος, τους συνδέσμους για την Σχολή όπου διδάσκω και για τον ιστότοπο μιας ομάδας φοιτητών της σχολής (αν υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι φοιτητικοί τόποι, παρακαλώ ενημερώστε με). Α, επίσης έβαλα και μια παραπομπή για το ¨Εδώ Βερολίνο¨ που αν και βλέπω ότι έχει καιρό να ανανεώσει την ύλη του, υπήρξε το πρώτο ιστολόγιο που επισκέφτηκα (ύστερα από προτροπή του γιου-Θάνου-όχι πολύ καιρό πριν) και ενθουσιάστηκα από την γλώσσα και τις εκφραστικές ικανότητες του συντάκτη του.

Τώρα, εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών, λέω να κάνω πιο συστηματικές βόλτες στους γύρω Τόπους. Αν καταφέρω, πέρα από τις γενικές εντυπώσεις που ήδη σχηματίζω, να διαμορφώσω και κάποιες πρώτες υποθέσεις προς επαλήθευση, ίσως η ¨άσκηση¨ του προσεχούς εξαμήνου στο μάθημα της ¨Κοινωνιολογίας των Μέσων Επικοινωνίας¨, να αφορά ακριβώς τις σχέσεις Μπλογκόσφαιρας και περιρρέουσας κοινωνίας.

Μια που είμαστε σε φάση εξομολογήσεων, να διευκρινίσω ότι οι λόγοι για τους  οποίους είπα να επιχειρήσω το ταξίδι τούτο δεν ήταν γενικά εκπαιδευτικοί-ερευνητικοί. Τέτοιοι καταλήγουν ίσως από τα πράγματα.

Πάντως, πέρα από εκείνα που σημειώνω στο εναρκτήριο σημείωμα, πρέπει να έπαιξε ρόλο η   απορία (προσωπική και της γενιάς μου) σχετικά με το ρόλο και τις δυνατότητες των επικοινωνητών (αυτών που έχουν ή εν πάση περιπτώσει νομίζουν ότι έχουν κάτι να επικοινωνήσουν προς το κοινωνικό σύνολο) σήμερα.

Ή για να το πούμε αλλιώς, κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει μια λίγο πολύ μοντέρνα αντίληψη για το ρόλο των επικοινωνητών-διανοούμενων  μέσα σε ένα μεταμοντέρνο εμποροκρατικό, σχετικιστικό, ατομοκεντρικό, πραγματιστικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας νέα επικοινωνιακά μέσα και -κυρίως-χωρίς να καταντήσει μοιραία κυνική.

Αλλά, για αυτά τα θέματα, θα τα ξαναπούμε.

 Βασίλης Νόττας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: