Βασίλης Νόττας: Το Ιστολογοφόρο

Κοινωνία, Επικοινωνία, Φαντασία και άλλα

Θέατρο και Ραδιόφωνο

Posted by vnottas στο 27 Νοεμβρίου, 2007

Για τους φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα «Ραδιόφωνο: Γλώσσα και κοινωνική διάσταση» (και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο), παραθέτω δύο ανακοινώσεις του Τελλόγλειου Ιδρύματος σχετικά με δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις  (είσοδος ελεύθερη). Β.Ν.

Εκδήλωση 1η

«ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑΤΟΔΑΣΟΣ»

-ένα έργο για φωνές-του Ντύλαν Τόμας στο Τελλόγλειο

   

Το κύκνειο άσμα του Ντύλαν Τόμας, το έργο «Κάτω από το Γαλατόδασος» στη ραδιοφωνική εκδοχή του,  θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Θεσσαλονίκη εκπέμπει…» σε δύο «συνέχειες» στο Τελλόγλειο. Το πρώτο μέρος, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007, στις 8 μ.μ. και το δεύτερο μέρος την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007, στις 8 μ.μ., σε μετάφραση  της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ και  ραδιοφωνική σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Τους 63 μικρούς και μεγάλους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ.: Δανάη Αμανατίδου, Κίρκη Καραλή, Δημήτρης Κορρές, Γιώργος Κριθάρας, Μαρία Μεταξοπούλου, Θωμαή Ουζούνη, Αναστάσης Παπαδόπουλος, Αντρια Περνάρου, Μαριάννα Τζανή, Τάσος Τσουκάλης-Δημητριάδης.

       Στο «Κάτω από το Γαλατόδασος», ο Ντύλαν Τόμας περιγράφει μια μέρα από την ζωή των κατοίκων ενός μικρού παραθαλάσσιου ουαλέζικου χωριού, του Χλαρέγκιμπ. Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου είναι αφήγηση που την μοιράζονται δύο φωνές,  ενώ οι διαλογικές σκηνές που παρεμβάλλονται είναι ιδιαίτερα  σύντομες.

 

      Τα πρόσωπα του έργου μπορεί να μας φανούν παράξενα, εκκεντρικά, όχι εντελώς φυσιολογικά, ανήθικα, χωρίς αρχές και ενδεχομένως παράλογα, τρελά. Ωστόσο ο Τόμας ούτε τα κρίνει ούτε τα καταδικάζει αλλά τα αντιμετωπίζει με κατανόηση, συμπόνια και καλοπρόθετο χιούμορ. Παρά τις αρνητικές πλευρές του χαρακτήρα τους, μας καθιστά αυτούς τους περίεργους κατοίκους του Χλαρέγκιμπ εξαιρετικά συμπαθείς. «Τους αποδέχεται όπως ακριβώς είναι, γράφει ο Stuart Holroyd, με όλα τα ελαττώματά τους και τις αποτυχίες, την στενοκεφαλιά και την ωμότητά τους. Τους αποδέχεται και σε πείσμα όλων, τους αγαπάει με το πάθος του μεγάλου ανθρωπιστή…».

      Αν υπάρχει ένας πρωταγωνιστής στο Γαλατόδασος, τότε σίγουρα δεν είναι κάποιος από τους πολυάριθμους χαρακτήρες που παρελαύνουν σε αυτό, αλλά η ίδια η γλώσσα. Χάρη στην ποιητική της διάσταση, και τα πρόσωπα τόσο οι ιδιοτροπίες τους, όσο και η καθημερινότητά τους, που μοιάζει στατική, επαναλαμβανόμενη πανομοιότυπα από μέρα σε μέρα, ανυψώνονται και καθαγιάζονται. Ίσως το Γαλατόδασος να είναι το μόνο θεατρικό έργο που πετυχαίνει να δώσει την αίσθηση μιας ευτυχισμένης ζωής χωρίς να γίνει ανιαρό.

      Ο Ντύλαν Τόμας έγραψε το Γαλατόδασος, «ένα έργο για φωνές» όπως το αποκαλεί, με προορισμό το ραδιόφωνο. Το παρουσίασε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1953, σε δημόσια πολυφωνική ανάγνωση, στη Νέα Υόρκη -ο ίδιος διάβασε την Πρώτη Φωνή και τον ρόλο του Αιδεσιμότατου Ελάι Τζέκινς (στην παραγωγή του B.B.C., λίγους μήνες αργότερα, τον διαδέχτηκε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον).

      Πρόκειται κυριολεκτικά για το κύκνειο άσμα του ποιητή: ο θάνατος τον βρήκε τον Νοέμβριο του 1953 στην Αμερική, όπου τον είχαν καλέσει ξανά, για να το διαβάσει σε δημόσιους χώρους.

      Πολύ γρήγορα η ποιητική δύναμη και οι θεατρικές αρετές του έργου προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ανθρώπων της σκηνής: η πρώτη θεατρική παράσταση δόθηκε στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 1956 και ακολούθησαν πλήθος παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και μια κινηματογραφική ταινία, το 1971, με πρωταγωνιστές τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον Πήτερ Ο Τουλ και την
Ελίζαμπεθ Τέηλορ σε σκηνοθεσία Andrew Sinclair.

      Στην Ελλάδα το κείμενο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1972, από τις εκδόσεις Ερμείας, στη μετάφραση της Κατερίνας Αγγελάκη -Ρουκ. Η πανελλήνια «πρώτη» έγινε στην Θεσσαλονίκη, το 1982, στα πλαίσια των διπλωματικών εξετάσεων των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής της Ρούλας Πατεράκη, σε σκηνοθεσία της ιδίας. Η επαγγελματική «πρώτη», πάλι στην Θεσσαλονίκη, από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, το 1991.

 

  

Εκδήλωση 2η

Θεατρική παράσταση με «Talk Radio» στο Τελλόγλειο

 (Η παράσταση του «Talk Radio» στο Τελλόγλειο θα επαναληφθεί στις 3, 10 και 17 Δεκεμβρίου 2007, στις 8 μ.μ.)

Το έργο του Eric Bogosian «Talk Radio» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις 26 Νοεμβρίου 2007, στις 8 μ.μ. στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών από θεατρική ομάδα, που συντονίζεται από τον Δημήτρη Ναζίρη. Πρόκειται για διασκευασμένη μετάφραση από τον Ηλία Παπαδόπουλο του πρωτότυπου θεατρικού έργου με τον ίδιο τίτλο, σε συνδυασμό με κομμάτια από το κινηματογραφικό σενάριο των Eric Bogosian και Oliver Stone. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνικά- κοστούμια -φωτισμούς Χαρίτωνα Παπαδόπουλου, ηχογραφήσεις- μίξη Δημήτρη Χασανίδη και σκηνοθεσία  Ηλία Παπαδόπουλου.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Νίκος Πλυτάς, Ζωή Κυριακίδου, Ηλίας Παπαδόπουλος, Πέτρος Μάλαμας,  Λουκία Ορφανίδου, Δημήτρης Βάρκας.

Ως ακροατές ακούγονται οι : Κώστας Βουρλιώτης, Γιώργος Κριθάρας, Μαριάννα Τζανή, Ανδρέας Κόζης, Λιάνα Ταουσιάνη, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης, Μαριέττα Σπηλιοπούλου και ο Πρόδρομος Τσινικόρης.

 

Το έργο γράφτηκε το 1987 από τον Eric Bogosian και ανέβηκε για πρώτη φορά στο New York Shakespeare Festival (off Braodway) με τον Eric Bogosian στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε σκηνοθεσία Fred Zollo. Τον χειμώνα του 2007 ανέβηκε ξανά (on Broadway) με τον Liev Schreiber στο ρόλο του Barry Champlain και ήταν υποψήφιο για δύο Tony Awards. Μεταφέρθηκε στο πανί το 1988 από τον Oliver Stone, σε διασκευασμένο σενάριο από το πρωτότυπο θεατρικό από τον ίδιο και τον Eric Bogosian.

Ο Eric Bogosian στο «Talk Radio» σχολιάζει την κοινωνία που τον περιβάλλει μέσα από το πρίσμα μια ραδιοφωνικής εκπομπής. Μια κοινωνία που υποχρεώνεται να ανέχεται θέματα που τα media της επιβάλλουν. Αλλά επίσης και μια κοινωνία που απαιτεί ελευθερία λόγου, χωρίς ίχνος όμως ελευθερίας. Σύμφωνα με την υπόθεση τη νύχτα της ανακοίνωσης της μετάδοσης της τοπικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Νυχτερινές Κουβέντες» σε παναμερικανική εμβέλεια, ο ραδιοφωνικός παραγωγός δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα από εξαγριωμένους ακροατές που πιθανότατα εκπροσωπούν ακροδεξιές ομάδες. Ποιο είναι το κοινό της εκπομπής; Ποια είναι τα προβλήματά τους, η κουλτούρα τους, η μόρφωσή τους;

Η ίδια παράσταση, που έχουμε την ευκαιρία να δούμε στο Τελλόγλειο, παρουσιάστηκε στις 8-9/10/2007 στο Θέατρο «Κλειώ» ως διπλωματική εργασία του φοιτητή του κύκλου υποκριτικής και σκηνοθεσίας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Ηλία Παπαδόπουλου, με επόπτη καθηγητή τον Δημήτρη Ναζίρη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ένα Σχόλιο προς “Θέατρο και Ραδιόφωνο”

  1. newinka said

    ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ ( ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ POST )
    15 Δεκεμβρίου – Κατεβάστε το γενικό για 15 λεπτά
    ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΔΕΙΞΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ
    ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
    15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΩΡΑ 12.00 TO ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΓΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ
    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!!!!
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ?
    NEO ΙΝΚΑ
    http://www.newinka.gr
    http://www.newinka.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: