Βασίλης Νόττας: Το Ιστολογοφόρο

Κοινωνία, Επικοινωνία, Φαντασία και άλλα

Εξετάσεις Σεπτεμβρίου 2008 * Υπενθυμίσεις και Οδηγίες

Posted by vnottas στο 26 Αυγούστου, 2008

 

Πρώτο: Εύχομαι να πήγε καλά η καλοκαιρινή εκτόνωση και να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία και δημιουργικότητα τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.

 

Δεύτερο: Παρακάτω, μερικές χρήσιμες υπενθυμίσεις για την εξεταστική περίοδο που, όπου να ‘ναι, αρχίζει.

 

Σημείωση 1: Όλες οι εξετάσεις είναι προφορικές.

Σημείωση 2. Οι εργασίες κατατίθενται ή στον Άρη (δίπλα στη γραμματεία) ή στο θυρωρείο ή στη θυρίδα του διδάσκοντος.

Σημείωση 3. Κρατάτε αντίγραφα των εργασιών, γιατί δεν επιστρέφονται.

 

Α Μαθήματα του τρέχοντος νέου προγράμματος σπουδών

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμά που έχει ήδη διανεμηθεί, έχουμε:

* «Κοινωνική Ιστορία των Μέσων Μαζικής επικοινωνίας» την Τετάρτη 24  Σεπτεμβρίου, Ώρα 09:00 στην αίθουσα 2.

Υπενθυμίζω ότι η ύλη περιλαμβάνει

α. Τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια από το βιβλίο του Jean Noël Jeanneney ¨Η ιστορία των ΜΜΕ¨

β. Το κείμενο ¨Από τον Άμβωνα στην Οθόνη¨ που δημοσιεύεται σε δύο μέρη (μέρος Ι και μέρος ΙΙ –βλέπε στήλη pages ) στο ιστολόγιο vnottas.wordpress.com.

Θα πρέπει επίσης να παραδώσετε έως την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου την σχετική άσκηση που όπως ξέρετε έγκειται στην ολιγοσέλιδη (3,4 σελίδες) περιγραφή και παρουσίαση μιας ομάδας κοινωνικών επικοινωνητών.

Μπορείτε να επιλέξετε την ομάδα ανάμεσα στους επικοινωνητές του παρελθόντος ή του παρόντος.

 

* «Κοινωνιολογία της Μαζικής Επικοινωνίας» Την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, Ωρα 09:00, στην αίθουσα 2.

Η ύλη περιλαμβάνει:

α. Το κείμενο των  Τζαίυ Γ. Μπλούμλερ και Μάικλ Γκουρέβιτς ¨Μεταβολή στα μέσα και κοινωνική μεταβολή: σύνδεση και τομές. (Στο βιβλίο των James Curran  και Michael Gurevitch ΜΜΕ και Κοινωνία,  μέρος πρώτο: ΜΜΕ και κοινωνία, σελίδες 176-200).

 β. Το κείμενο του Τζων Φισκ, ¨Μεταμοντερνισμός και Τηλεόραση¨, (Στο βιβλίο των James Curran  και Michael Gurevitch ΜΜΕ και Κοινωνία, μέρος πρώτο: ΜΜΕ και κοινωνία, σελίδες 84-102).

γ. Το κείμενο του Β. Νόττα  ¨Επικοινωνιακή και πολιτική εξουσία τον καιρό της επέλασης των ιδιωτών¨ (Στο βιβλίο ΜΜΕ, Κοινωνία και Πολιτική, επιμ. Χ. Φραγκονικολόπουλου, εκδ. Σιδέρη) Το κείμενο δημοσιεύεται στο blog http//vnottas.wordpress.com, στις ¨σελίδες¨ (pages) με τίτλο ¨Η επικοινωνιακή εξουσία και οι ιδιώτες (μέρος 1 και μέρος 2).

Σας υπενθυμίζω ότι η άσκηση του μαθήματος αφορά στην παρουσίαση 5 (πέντε) ελληνικών blogs. Ημερομηνία παράδοσης είναι η  Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν σε παλαιότερη ανάρτηση στο blog http//vnottas.wordpress.com.

 

* Ραδιόφωνο: «Γλώσσα και κοινωνική διάσταση» Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, ώρα 09:00 στην αίθουσα 4β.

 Το μάθημα δίνει τη δυνατότητα σύνταξης απαλακτικής εργασίας (γραπτής μελέτης με θέμα που έχει εγκριθεί σε συνεννόηση με τον διδάσκοντα ή εκπόνηση δεκαπεντάλεπτης ραδιοφωνικής εκπομπής με θέμα της απόλυτης επιλογής σας. Οι απαλακτικές εργασίες κατατίθενται έως την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου.

Οι απαλακτικές εργασίες παρουσιάζονται από τους φοιτητές την ημέρα των εξετάσεων (η απλή κατάθεση δεν φτάνει για να καταχωρηθεί η βαθμολογία).

Για όσους θα δώσουν εξετάσεις η ύλη περιλαμβάνει  το 1ο, 2ο. 4ο, 5ο κεφάλαιο (Α΄ μέρος) και το 11ο κεφάλαιο (Γ΄μέρος) του βιβλίου . ¨Το φράγμα του ήχου – Η δυναμική του ραδιοφώνου στην Ελλάδα¨ σε επιμέλεια Χ. Μπαρμπούτη και Μ. Κλώντζα. . (Ρίξτε επίσης μια ματιά στο βιωματικό σημείωμα ¨Το ραδιόφωνο των ονείρων¨ που θα βρείτε σε σελίδα του παρόντος ιστολόγιου).

 

 

* » Ανάλυση Αφηγήματος» Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, Ώρα 09:00, στην αίθουσα 4β.  

Ύλη: α. Το βιβλίο  ¨Το φαινόμενο των ριάλιτι¨ που σας διανεμήθηκε. (προσοχή: όχι στείρα απομνημόνευση αριθμητικών στοιχείων, αλλά   ουσιαστική κατανόηση των βασικών θέσεων) και

β. το κείμενο ¨Λαϊκό αφήγημα και νεοελληνική κοινωνία¨ που μπορείτε να κατεβάσετε από την κύρια σελίδα του ιστολόγιου.

Σε περίπτωση που έχει εγκριθεί απαλλακτική εργασία, αυτή πρέπει να κατατεθεί έως την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

Β. Μαθήματα παλαιού προγράμματος σπουδών

* «Επιστήμη της επικοινωνίας και της πληροφόρησης» Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου ώρα 12.00 στο γραφείο του διδάσκοντα στον 4ο όροφο

Η ύλη είναι η ίδια με εκείνη της περιόδου που παρακολουθήσατε το μάθημα. Εάν δεν έχετε τις φωτοτυπίες που διανεμήθηκαν τότε, μελετήστε το βιβλίο της Corinne Coulet «Μέσα της Επικοινωνίας στην Αρχαία Ελλάδα», από σελ 11 έως τη σελίδα 205. Ημερομηνία παράδοσης άσκησης: (ολιγοσέλιδη -3,4 σελ.- ανάλυση μιας διαφήμισης) έως  την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου.

 

 * Δίκτυα επικοινωνίας. Ραδιοφωνική παραγωγή Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, Ωρα 13:00 στο γραφείο του διδάσκοντα στον 4ο όροφο.

 Η Ύλη για όσους δε διαθέτουν τις παλιές φωτοτυπίες περιλαμβάνει το βιβλίο του Άντριου Κρίσελ » Η γλώσσα του Ραδιοφώνου» (υπάρχει στην βιβλιοθήκη) και η σχετική άσκηση (πεντάλεπτη ηχογραφημένη ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα της επιλογής σας) θα πρέπει να κατατεθεί έως την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου.

 

Οσοι χρωστάνε το μάθημα Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία (μάθημα που διδάχθηκε από τον καθ. κ Γιουλτση) θα εξεταστούν στην ύλη που είχαν όταν το παρακολούθησαν, την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου ώρα 12:00 στο γραφείο του Β. Νόττα στο 4ο όροφο.  

 

Φιλικά Β.Ν.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: