Βασίλης Νόττας: Το Ιστολογοφόρο

Κοινωνία, Επικοινωνία, Φαντασία και άλλα

Ποιοι και πως εκμεταλλεύονται τους μετανάστες:μία περίπτωση

Posted by vnottas στο 9 Ιανουαρίου, 2009

Συνάδελφοι πανεπιστημιακοί συγκεντρώνουν υπογραφές συμπαράστασης και  αλληλεγγύης για την παρακάτω ανατριχιαστική περίπτωση βίας, εκφοβισμού και εκμετάλλευσης.

Πριν από δέκα χρόνια μία βουλγάρα ιστορικός, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, έφτασε στην Ελλάδα για να εργαστεί και να μπορέσει να ζήσει και να περιθάλψει το παιδί της που χρειαζόταν εγχείριση. Η «αγορά εργασίας» την οδήγησε στον χώρο της καθαριότητας, ο οποίος με κρατική απόφαση έχει πλέον παραχωρηθεί σε ιδιώτες εργολάβους. Διαπιστώνοντας την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η Κωνσταντίνα εντάχθηκε στην Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), εκλέχθηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου και μέχρι σήμερα παραμένει γενική γραμματέας του. Η Κωσταντίνα και το σωματείο της επιμένουν τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτουν όλα όσα κρύβονται κάτω από τις εργολαβίες-ενοικιάσεις ανθρώπινων σωμάτων, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες: την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη μη καταβολή ενσήμων, τη μη πληρωμή υπερωριών και τη μη υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (με την αναγνώριση τεχνηέντως 5,5 αντί 6 ωρών εργασίας ημερησίως!), την άσκηση ψυχολογικής βίας και τον εκβιασμό από την εργοδοσία. Η πιο πρόσφατη διαμαρτυρία της αφορούσε την απόφαση της εταιρίας «ΟΙΚΟΜΕΤ» του εργολάβου Νικήτα Οικονομάκη (που αξίζει να σημειωθεί ότι δραστηριοποιείται βασικά σε κρατικές υπηρεσίες, όπως ο ΗΣΑΠ και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων αλλά και δημόσια νοσοκομεία) να περικόψει το δώρο των Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους. Εκκρεμούσε μάλιστα δικαστήριο εναντίον της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ που είχε οριστεί για τις 5 Ιανουαρίου! Στις 23 Δεκεμβρίου δέχτηκε δολοφονική επίθεση από αγνώστους που της έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και την ανάγκασαν να το καταπιεί! Σήμερα εξακολουθεί να δίνει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Επέλεξαν να τη χτυπήσουν επειδή θεώρησαν ανεπίτρεπτο μία γυναίκα και μετανάστρια να αγωνίζεται από κοινού με τις ελληνίδες συναδέλφισσές της για την υπεράσπιση των εργατικών της δικαιωμάτων.

Έχουν περάσει δύο περίπου εβδομάδες από τη μέρα που η Κωσταντίνα Κούνεβα δέχτηκε επίθεση κι ωστόσο δεν υπάρχει καμία κίνηση από την πλευρά της αστυνομίας για την αναζήτηση των ενόχων. Στις καταγγελίες του σωματείου της σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η δολοφονική επίθεση οι αρμόδιοι φορείς –οι ελεγκτικές υπηρεσίες, υπουργοί, ακόμα και παράγοντες του επίσημου συνδικαλισμού– απάντησαν με παγερή αδιαφορία. Ταυτόχρονα τα περισσότερα ΜΜΕ που τις μέρες των εορτών αναλώθηκαν στο αν τα μαγαζιά θα παρέμεναν ανοικτά την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά αγνόησαν επιδεικτικά την είδηση σαν να έχει έρθει από το πουθενά, σαν να πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη μη εξιχνιάσιμο έγκλημα. Ωστόσο, πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου: Η υπενοικίαση εργαζομένων και η επιβολή συνθηκών δουλειάς μεσαιωνικών και τριτοκοσμικών σε όλους τους τομείς όπου απασχολούνται οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι (καθαρισμός, χωράφια, οικοδομές) συνοδεύονται και από αντίστοιχες μεθόδους «προειδοποίησης» και «τιμωρίας», μέσω της μαφίας, των μπράβων και των δουλεμπόρων…

Η Κωνσταντίνα όμως δεν είναι μόνη. Εκτός από το ΠΕΚΟΠ, και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία έκαναν επίσημες καταγγελίες και διαδήλωσαν ενάντια στην δολοφονική επίθεση και την αδιαφορία των επίσημων αρχών. Οργανώσεις μεταναστών, πρωτοβουλίες εργαζομένων αλλά και μεμονωμένοι άνθρωποι διεκδικούν δικαιοσύνη για την ίδια την Κωνσταντίνα και για το σύνολο των εργαζομένων που ζουν και εργάζονται υπό παρόμοιες συνθήκες.

Αντίθετα, στα πανεπιστήμια της χώρας, σε φορείς δηλαδή που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους με καθεστώς της εργολαβίας (καθαρίστριες, διοικητικούς υπαλλήλους, κλητήρες, υπαλλήλους κυλικείων κ.ο.κ.) εξακολουθεί να κυριαρχεί μία ένοχη σιωπή. Είναι η σιωπή που προέρχεται από τη γνώση ότι τα γραφεία μας, οι αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια, οι βιβλιοθήκες και τα αποχωρητήρια παραμένουν καθαρά χάρη στον ιδρώτα ανασφάλιστων γυναικών και ανδρών, που εργάζονται με επισφαλείς συνθήκες και αμείβονται με εξευτελιστικούς, συχνά πλασματικούς, μισθούς στο πλαίσιο άθλιων εργασιακών όρων.

Εμείς που εργαζόμαστε στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και είμαστε οργισμένοι με την επιστροφή σε ένα νέο εργασιακό Μεσαίωνα και την υιοθέτηση μαφιόζικων μεθόδων από την εργοδοσία,

Καταγγέλλουμε τη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνα Κούνεβα και την αδιαφορία όλων των δήθεν αρμόδιων φορέων,

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και το γιο της αλλά και στο σωματείο της ΠΕΚΟΠ.

Απαιτούμε την κατάργηση του καθεστώτος της εργολαβίας και της ενοικίασης/υπενοικίασης εργαζομένων με όρους σκλαβιάς στο χώρο εργασίας μας.

Το κείμενο των υπογραφών θα επιδοθεί στις οικείες πρυτανικές αρχές με το αίτημα να μας πληροφορήσει για την έκταση του φαινομένου υπενοικίασης εργαζομένων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και για το τί ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.

Για οικονομική συμβολή στην Κωνσταντίνα Κούνεβα
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς
DECHEVA ELENA KUNEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

4 Σχόλια προς “Ποιοι και πως εκμεταλλεύονται τους μετανάστες:μία περίπτωση”

 1. OtanTaPragmataAllazoun said

  Ηταν συγκινιτικη και η προσπαθεια τωω παιδιων της Καταληψης Εργατικου κεντρου να συγκεντρωσουν ενα ποσο για την Κωνσταντινα Κουνεβα.
  Μια απο τις ενεργειες τους ηταν η διοργανωση συναυλιας στο υπογειο του κεντρου με ανοιχτο κουτι για προσφορα οικονομικης ενισχυσης ενω και μερος των εσοδων απο τα ποτα, αυτο δηλαδη που δεν χρησημοποιηθηκε για να καληψει τις αναγκες της συναυλιας, διατεθηκε για τον ιδιο σκοπο…
  Εκτος αυτου, τα παιδια ετρεξαν και για αλλα θεματα οπως το να φροντισουν ουτως ωστε οι συναδελφισες της Κουνεβα να μην δηλιασουν να καταθεσουν και να μην αποσιωπηθουν…

 2. vnottas said

  Από τη συνάδελφο Δήμητρα Κογκίδου έλαβα με ιμέιλ το ακόλουθο κείμενο (δημοσιεύεται στον σημερινό ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ της Κυριακής).

  Μόνη -μητέρα που είχε το «θράσος» να διεκδικεί

  Αρκετές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και πορείες πραγματοποίησαν πολίτες τις τελευταίες μέρες για να δηλώσουν στη συνδικαλίστρια Κούνεβα που δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι ότι «Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη» και στη κοινωνία ότι δεν είναι ανεκτό ένα καθεστώς εργασιακής ζούγκλας χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.
  Η δολοφονική ενέργεια κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο το καθεστώς απασχόλησης πολλών γυναικών και ανδρών σε εταιρείες – εργολάβους που χρησιμοποιείται την τελευταία 15ετία, τις παραβιάσεις που αφορούν πολλούς τομείς του εργατικού δικαίου καθώς και τις συνέπειες των πρακτικών αυτών στις ζωές χιλιάδων «ενοικιαζόμενων εργαζομένων» -Ελληνίδων και μεταναστριών, μεταναστών και Ελλήνων. Ανέδειξε, δηλαδή μια ακόμα πτυχή ενός σύγχρονου δουλεμπορίου.
  Μεμονωμένο περιστατικό και αυτό;
  Από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα
  Η Κωνσταντίνα ήρθε στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία πριν από επτά χρόνια με τον ανήλικο γιο της και αντάμωσε με τη μητέρα της που είχε έρθει νωρίτερα. Μεγαλώνει μόνη της το παιδί της και μάλιστα ένα πρόβλημα του έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετακίνηση αυτή. Με πανεπιστημιακή μόρφωση (σπουδές ιστορίας και μεταπτυχιακό) –όπως άλλωστε συμβαίνει και με πολλές άλλες μετανάστριες – προσλήφθηκε τελικά σε εταιρεία στον τομέα της καθαριότητας, όπως και η μητέρα της που απολύθηκε για συνδικαλιστικούς λόγους. Η ιδιωτική επιχείρηση /εργολαβία που εργαζόταν είχε αναλάβει και τον καθαρισμό του ΗΣΑΠ. Πολύ γρήγορα η Κωνσταντίνα μπήκε στο Παναττικό Σωματείο Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) – ένα από τα πιο δυναμικά σωματεία των επισφαλώς εργαζομένων στην Ελλάδα – και μάλιστα έγινε γενική γραμματέας. Εργαζόταν στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι με μισθό γύρω στα 560 ευρώ και ζούσαν με αυτά η ίδια, ο 10χρονος γιος της και η 67χρονη μητέρα της. Παράλληλα με τη δουλειά της, αφιέρωνε πολλές ώρες στο σωματείο. Ακούραστη εμψύχωνε όλες στο σωματείο, σε ένα χώρο όπου η συνδικαλιστική δράση δεν είναι κάτι απλό, εύκολο και όπως αποδείχθηκε ακίνδυνο. Ήταν δυναμική, δεν φοβόταν, δεχόταν εξώδικα και απειλές για απόλυση αλλά συνέχιζε τον αγώνα.
  Η μαχητικότητά της ενόχλησε
  Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η γυναίκα εργαζόμενη, η μετανάστρια, «η Βουλγάρα» εναντιώθηκε στο εργασιακό γκέτο των υπεργολαβιών. Η μαχητικότητά της ενόχλησε. Υπέστη τις συνέπειες της «απειθαρχίας» της και τιμωρήθηκε γι’ αυτό με βιτριόλι δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ήταν εύκολος, ‘ευάλωτος’ στόχος. Συγκέντρωνε στο πρόσωπό της πολλά «μειονεκτήματα», ήταν με πολλούς τρόπους πολίτης «δεύτερης κατηγορίας». Γυναίκα, μόνη μητέρα ενός μικρού παιδιού, μετανάστρια, εργαζόμενη και συνδικαλίστρια σ’ έναν απαξιωμένο κοινωνικά κλάδο όπου ασχολούνται κατά κύριο λόγο γυναίκες -Ελληνίδες και μετανάστριες. Μετανάστρια και καθαρίστρια. Όχι σκουπίδι όμως όπως θα την ήθελαν ορισμένοι. Όλη η απανθρωπιά και η βαρβαρότητα της κοινωνίας μας (όχι όλης) πάνω της. Όπως το στίγμα από το βιτριόλι στο πρόσωπό της – υπάρχει όμως και η αθέατη πλευρά. Πολύ επιφυλακτικοί είναι οι γιατροί του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εάν θα καταστεί δυνατόν ο οργανισμός της να επουλώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις βλάβες. Κινδυνεύει το ένα της μάτι και άλλα ζωτικά όργανα. Η διαδρομή θα είναι δύσκολη, λένε.

  Το βιτριόλι δεν κάνει διακρίσεις.
  Η δολοφονική απόπειρα ενάντια στη συνδικαλίστρια Κούνεβα, παρά τους συμβολισμούς μιας επίθεσης με βιτριόλι σε γυναίκα, θυμίζει πρακτικές ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με όρους μαφίας –δεν έχει σημασία ποιας εθνικότητας – γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Σοβαρό πλήγμα στο συνδικαλισμό και προμήνυμα για χειρότερες καταστάσεις.
  Μεμονωμένο περιστατικό και αυτό;
  Η περίπτωση αυτή της δολοφονικής επίθεσης δεν είναι ξεκομμένη από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ούτε από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία ανάλογα φαινόμενα. Υπήρξαν ορισμένες αντιδράσεις αλληλεγγύης προς την Κούνεβα από κόμματα, συνδικάτα, φεμινιστικές συλλογικότητες που παράλληλα απαιτούσαν και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αυστηρή τιμωρία των ενόχων. Παράλληλα, η αδιαφορία πολλών φορέων είναι ορατή.
  Πολλά τα ερωτήματα στην συγκεκριμένη υπόθεση:
  • Ποιοι είναι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης στη συνδικαλίστρια Κούνεβα;
  • Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η ΕΛ.ΑΣ. την έναρξη των ερευνών για την εξιχνίαση της δολοφονικής απόπειρας και σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτές τώρα; Έχει παρέμβει εισαγγελέας για τη διερεύνηση της υπόθεσης;
  • Γιατί τα Μ.Μ.Ε. υποβάθμισαν αρχικά, αλλά και στην συνέχεια την «υπόθεση Κούνεβα»;
  • Που είναι οι επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας ή του ΗΣΑΠ για το γεγονός;
  Τα παραπάνω ερωτήματα συνδέονται και με άλλα γενικότερα:
  • Τι κάνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί –π.χ. οι επιθεωρήσεις εργασίας – για να γίνει σεβαστή η εργατική νομοθεσία και πόσο αποτελεσματικοί είναι ;
  • Ποιος ο ρόλος των πελατειακών σχέσεων στις περιπτώσεις εργολαβίας σε οργανισμούς στο δημόσιο τομέα;
  Στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας Κούνεβα συμπυκνώνεται η μοίρα που επιφυλάσσει η κοινωνία μας σε μια γυναίκα, μόνη μητέρα, μετανάστρια, εργάτρια και συνδικαλίστρια. Το ενθαρρυντικό είναι ότι παράλληλα με τα παραπάνω έχει εμφανιστεί ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και ότι υπάρχουν πολλά μηνύματα συμπαράστασης και από το εξωτερικό.

  KUNEVA KOSTADINKA , Κωσταντίνα μας, είμαστε στο πλευρό σου

  • Η Δήμητρα Κογκίδου είναι καθηγήτρια και κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ

 3. avak 1 said

  Πρέπει να αποτελέσει θέμα γοήτρου-τιμής για την κοινωνία μας 1/η παραδειγματική τιμωρία των υπανθρώπων-φυσικών και ηθικών αυτουργών-αυτής της δολοφονικής άνανδρης επίθεσης.2/η εξάλειψη τέτοιων νεοφιλελεύθερων-μεσαιωνικών μεθόδων μίσθωσης εργασίας-σύγχρονης δουλείας 3/η εμπέδωση πίστης και αίσθησης υπέρτατου καθήκοντος στους κρατικούς λειτουργούς στην άσκηση αυστηρών ελέγχων

 4. vnottas said

  Αγγελε, χαίρομαι που βλέπω το σχόλιό σου. A presto…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: