Βασίλης Νόττας: Το Ιστολογοφόρο

Κοινωνία, Επικοινωνία, Φαντασία και άλλα

Κοινωνική Ιστορία των ΜΜΕ (υπενθυμίσεις και οδηγίες)

Posted by vnottas στο 14 Μαρτίου, 2010

Εγκαινιάζοντας την διαδικτυακή επαφή με τους φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα ¨Κοινωνική Ιστορία των Μέσων Επικοινωνίας¨ αρχίζω με το απαραίτητο ηλεκτρονικό καλωσόρισμα –κατά τα άλλα οι προφορικές διευκρινίσεις και οδηγίες έχουν ήδη δοθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων μαθημάτων.

Επειδή λίγα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά στις διαδικασίες διεξαγωγής του μαθήματος, αναδημοσιεύω (επικαιροποιώντας τα) τα βασικά σημεία.

Πληροφορίες:

-Το μάθημα διεξάγεται στην αίθουσα 4α του 4ου ορόφου

-Η έναρξη του μαθήματος γίνεται (κάθε Πέμπτη) στις έντεκα ακριβώς και τα δύο πρώτα σαρανταπεντάλεπτα είναι ενωμένα και αφιερωμένα στην παράδοση.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης μπορείτε να παρεμβαίνετε με ερωτήσεις, αντιρρήσεις ή ζητώντας διευκρινίσεις για ό,τι μπορεί να προκύψει μη επαρκώς κατανοητό.

Θα ακολουθεί διάλειμμα και η τρίτη ώρα (εάν λόγοι ανώτερης βίας δεν προκαλέσουν καθυστερήσεις στην παρουσίαση της βασικής ύλης) θα είναι αφιερωμένη σε διευκρινίσεις σχετικά με την εκπονούμενη άσκηση ή και σε συζήτηση πάνω σε ειδικά ή και γενικότερα επικοινωνιακά θέματα. Οι συζητήσεις αυτές ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να παίρνουν τη μορφή ενός εκπαιδευτικού επικοινωνιακού ¨παιχνιδιού¨ κατά το οποίο θα προτείνετε εσείς κάποια από τα θέματα, ενώ θα αναλάβετε άμεσα τον συντονισμό της διαδικασίας.

Το μάθημα περιλαμβάνει την εκπόνηση μιας γραπτής άσκησης, για το ακριβές περιεχόμενο της οποίας ακολουθούν διευκρινίσεις παρακάτω.

Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει την εισαγωγή και τα τρία πρώτα κεφάλαια από το βιβλίο ¨Η Ιστορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης¨ (Jean Noel Jeanneney), καθώς και την εισαγωγή και το πρώτο κεφάλαιο (έως τη σελίδα 84) από το κείμενό μου ¨Από τον Βωμό και τον Άμβωνα στην Οθόνη¨ . Τα δύο βιβλία θα σας διανεμηθούν (η εισαγωγή στο δικό μου κείμενο υπάρχει αναρτημένη σε δύο μέρη και μπορείτε ήδη να την κατεβάσετε από το παρόν ιστολόγιο (Στήλη συνδέσμων: ¨pages¨).

 Κατά την εξέταση θα ερωτηθείτε ενδεχομένως και σχετικά με την εργασία σας.

Ας αναδημοσιεύσω και μια παλιότερη συμβουλή (που δε βλάπτει…) Το μέλλον (δυστυχώς) επιφυλάσσει πανεπιστήμια ¨δια αλληλογραφίας¨. Επωφεληθείτε από το ότι υπάρχουν ακόμη πανεπιστήμια βασισμένα στη ζωντανή, άμεση, διαπροσωπική επικοινωνία. (στο μέλλον κάτι τέτοιο μάλλον θα αποτελεί πολυτέλεια για πολύ λίγους) και παρακολουθείστε όσο μπορείτε τα μαθήματα.

Σχετικά με την Άσκηση.

Θέμα: Επιλέξτε μία ομάδα επικοινωνητών (πού έδρασαν κατά το παρελθόν ή δρουν σήμερα) και περιγράψτε τον τρόπο που ασκούν τις κοινωνικές επικοινωνιακές λειτουργίες (πληροφόρηση, κοινωνικοποίηση, επιμόρφωση, διαπαιδαγώγηση, αιτιολόγηση κλπ). Εξετάστε αν η συγκεκριμένη ομάδα που επιλέξατε ασκεί (άσκησε) επικοινωνιακή εξουσία, και περιγράψτε τους τρόπους που την ασκεί, καθώς και τις σχέσεις που αναπτύσσονται κάθε φορά ανάμεσα στους επικοινωνητές και τους φορείς των άλλων εξουσιών, στα πλαίσια του κοινωνικού μετασχηματισμού. Διερευνήστε τι είδους σχέσεις υπάρχουν ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες επικοινωνητών που συνυπάρχουν κατά την ίδια ιστορική περίοδο

Τελευταία προθεσμία για την παράδοση της Άσκησης: Παρασκευή 28 Μαίου ώρα 12:00, στο θυρωρείο ή στην θυρίδα του διδάσκοντος. Χωρίς άσκηση δεν εξετάζεστε.

Θυμηθείτε: * Γράψτε με απλό και συγκεκριμένο τρόπο, αλλά προσπαθήστε το ύφος να είναι ύφος επιστημονικής εργασίας και όχι καθημερινού ρεπορτάζ. * Δεν είναι κακό πράγμα να μεταφέρουμε απόψεις άλλων, αρκεί να αναφέρουμε τις πηγές μας. * Η εμφάνιση και η οργάνωση της εργασίας εμπεριέχουν και αυτές μηνύματα.

Έκταση: Η απάντηση μόνο επειδή αγχώνεστε (κακώς) με ποσοτικά θέματα: Λίγες δακτυλογραφημένες σελίδες (4-5) Θυμηθείτε:Εκείνο που μετράει είναι η ποιότητα και η σαφήνεια της δουλειάς σας και όχι το πόσες σελίδες γεμίζετε. Θυμηθείτε:Την εργασία μπορείτε να την εκπονήσετε και σε μικρές ομάδες. Σε αυτή τη περίπτωση η απαιτούμενη εμβάθυνση (και έκταση) πολλαπλασιάζονται επί τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Φιλικά ΒΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: