Βασίλης Νόττας: Το Ιστολογοφόρο

Κοινωνία, Επικοινωνία, Φαντασία και άλλα

Μια ανοιχτή επιστολή για τις επερχόμενες εκλογές

Posted by vnottas στο 27 Μαΐου, 2023

 

Έλαβα την επιστολή που αναρτώ εδώ παρακάτω από παλιούς καλούς φίλους που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και που εκφράζουν τους  προβληματισμούς τους ύστερα από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

.

Ανοικτή επιστολή για τις επερχόμενες εκλογές
 

Εμείς που υπογράφουμε την παρούσα είμαστε ανεξάρτητοι αριστεροί πολίτες και θέλουμε με το κείμενο αυτό να διατυπώσουμε συνοπτικά τη θέση μας για την τρέχουσα εκλογική συγκυρία.
Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21/5/2023 έχει βαθιές ρίζες και οφείλεται στην απουσία στρατηγικής και γενικού σχεδίου για το μέλλον της χώρας, στην πολιτική ατολμία και στην χαοτική ιδεολογική πανσπερμία. Αυτές οι αιτίες συνοπτικά τον έχουν θέσει σε φθίνουσα τροχιά.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών είχε ως συνέπεια την ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας σε τέτοιο βαθμό ώστε σήμερα να αγγίζει την πιθανότητα της παντοδυναμίας. Μπορεί ακόμη, με τους κατάλληλους χειρισμούς κατά την επόμενη τετραετία, να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά τη δική της κοινοβουλευτική δύναμη και γενικότερα να ασκήσει ανεξέλεγκτη εξουσία, όπως ήδη έκανε.
Παρότι θεωρούμε πως η Ελληνική Δημοκρατία είναι πολύ στοιχειώδης και προβληματική – όπως απέδειξε πρόσφατα η δεξιά κυβέρνηση με τις φαύλες και παρακρατικές της ενέργειες – ωστόσο αυτήν διαθέτουμε προς ώρας. Και ο καθένας και η καθεμία μπορούν να αντιληφθούν ότι η παντοδυναμία γενικά, και ειδικότερα η
μεταρρύθμιση του Συντάγματος με την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της δεξιάς, όπως απείλησαν ήδη, θα οδηγούσε σε μια αγοραία δημοκρατία – όπως αυτή που ονειρεύεται ο αρχηγός της ΝΔ και τα ακροδεξιά στελέχη του κόμματός του.
Προτρέπουμε λοιπόν όλες και όλους τους αριστερούς πολίτες να
απεμπλακούν από την άγονη διαμάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Επειδή δεν πάψαμε να πιστεύουμε στην αριστερά ως αντίπαλο δέος στη βαρβαρότητα, προτρέπουμε χάριν της αποτελεσματικότητας, και με στόχο την κατά το δυνατόν κοινοβουλευτική αποδυνάμωση της δεξιάς, να στραφούμε προς εκείνα τα αριστερά πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν απτές προοπτικές παρουσίας στο κοινοβούλιο στις ερχόμενες εκλογές. Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητα από τις
διαφωνίες, η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, του Μέρα 25 ή και της Πλεύσης Ελευθερίας δεν είναι χαμένη ψήφος. Αντιθέτως διευρύνει τις πιθανότητες να αποδυναμωθεί η πλειοψηφία της δεξιάς στο Κοινοβούλιο αλλά και να διατηρηθούν κάποιες στοιχειώδεις δυνάμεις ανασυγκρότησης της Αριστεράς στο μέλλον.
Αθήνα 25/5/2023
Παύλος Κρέμος, αρχιτέκτων
Πέτρος Πιζάνιας, Ομότιμος καθηγητής ιστορίας, Ιόνιο παν/μιο
Γιώργος Ρωμαίος, αρχιτέκτων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: